Bij een startprobleem wordt er meteen gedacht aan een ontladen accu en dat is volkomen terecht. Batterijen hebben niet het eeuwige leven en verslijten door jarenlang gebruik. Heel wat mensen hebben dan ook een setje startkabels in huis om deze in te zetten bij eventuele startproblemen. Maar is dit wel een goed idee?
Het gebruik van startkabels is af te raden
Tegenwoordig zijn alle auto’s uitgerust met een boordcomputer die de motor aanstuurt. Boordcomputers zijn net als alle andere elektronica gevoelig voor piekspanningen. Een piekspanning is een kortstondige toevoer van overspanning waardoor de componenten kunnen defect gaan. Dit is ook zo voor de boordcomputer van uw wagen. En net daar zit het gevaar want het gebruik van startkabels veroorzaakt piekspanningen en dat is ten allen tijde te vermijden. Een defecte boordcomputer kost al vlug enkele duizenden euro’s aan herstellingskosten. Bij het aankoppelen of afkoppelen ontstaat er een piekspanning en bestaat de mogelijkheid dat er elektronische componenten van uw wagen beschadigd raken.
Hoe start een takelbedrijf uw wagen?
Elk zichzelf respecterend takelbedrijf gebruikt een professionele booster om uw wagen weer tot leven te wekken. Deze toestellen zijn uitgerust met een piekspanningsbeveiliging. Concreet betekent dit dat het toestel bij een connectie met een batterij langzaam spanning gaat opbouwen. Ook bij het verbreken van een connectie kan er een piekspanning ontstaan, daarom wordt er ook weer spanning afgebouwd. Daarom deze gouden raad: Contacteer ons wanneer u af te rekenen krijgt met een ontladen batterij. Uw wagen wordt gestart met de juiste apparatuur en bovendien wordt met hetzelfde toestel de laadstroom getest. Zo weet u meteen of uw alternator aan vervanging toe is.